Alles wat u moet weten over sauna’s

Gaat u regelmatig naar een wellness centrum om even helemaal tot rust te komen in een sauna? Dat kan zeker in de kosten lopen. Daarnaast moet u de sauna daar delen met heel veel andere mensen. Hoe fijn zou het zijn om een sauna voor uzelf te hebben? Dat lijkt misschien onmogelijk of onbetaalbaar, maar dat is het helemaal niet! Bij Elite Wellness kunt u terecht voor kwalitatief hoogwaardige en betaalbare sauna’s, zodat ook u thuis van een sauna kunt genieten. In dit artikel vertellen we u alles wat u daarover moet weten. 

Het verschil tussen een traditionele sauna en een infraroodsauna

Wanneer men aan een sauna denkt, denkt men vaak aan een traditionele Finse sauna. Hierbij kan de temperatuur zeer hoog oplopen. U zorgt zelf voor de hittebron, waarbij u ook zelf de luchtvochtigheid kan bepalen door water op de warmtebron te gieten. Het is niet verstandig om langer dan 15 minuten in een traditionele Finse sauna te zitten.

Tegenwoordig zijn er veel meer soorten sauna’s. Een zeer populaire soort is de infraroodsauna. Een infraroodsauna werkt niet met een hittebron, maar door middel van infraroodstralen. Deze stralen warmen de sauna geleidelijk aan op. Uw huid, spieren en gewrichten warmen dus ook geleidelijk aan op.

De grootste verschillen tussen een traditionele sauna en een infraroodsauna:

 • Een infraroodsauna is sneller klaar voor gebruik dan een traditionele sauna. Bij een traditionele sauna kan het soms wel drie kwartier tot een uur duren voordat deze op temperatuur is.
 • U kunt langer in een infraroodcabine blijven zitten dan in een traditionele sauna. 
 • Een infraroodsauna verbruikt minder stroom dan een traditionele sauna. 
 • Er is bij een infraroodcabine geen sprake van een enkele warmtebron zoals bij een traditionele sauna. 

Waar moet u op letten als u een sauna gaat kopen? 

De eerste keuze die u dus moet maken als u een sauna gaat kopen, is of u een traditionele of een Finse sauna wil hebben. Wanneer u daar een keuze in gemaakt hebt, moeten er nog meer keuzes gemaakt worden! Wilt u de sauna bijvoorbeeld binnen of buiten plaatsen? Wanneer er bijvoorbeeld genoeg ruimte is in uw badkamer of in een extra kamer, kunt u de sauna binnen plaatsen. Is er geen ruimte in huis, zet dan de sauna gewoon in uw tuin!

Budget, grootte en houtsoort

Daarna is het tijd om te gaan kijken naar uw persoonlijke voorkeur. Met hoeveel personen wilt u bijvoorbeeld tegelijkertijd in de sauna kunnen? Wanneer u er vaak alleen of met zijn tweeën in gaat, heeft u natuurlijk geen grote sauna nodig. Maar wanneer dat wel het geval is, zijn er natuurlijk ook grotere sauna’s te koop. Houd daarbij ook zeker rekening met hoeveel ruimte u beschikbaar hebt! De sauna moet ook vrij staan om warmte en vocht kwijt te kunnen. 

Daarnaast is uw budget ook erg belangrijk. Bedenk van tevoren hoeveel u maximaal uit wil geven en controleer vooral of uw wensen ook passend zijn met uw budget. Daarnaast worden sauna’s gemaakt van verschillende houtsoorten. Om uw voorkeur hiervoor te bepalen kunt u het beste langskomen in een van onze showrooms!

De gezondheidsvoordelen van een infraroodcabine

Een sessie in de sauna is natuurlijk voelt natuurlijk erg prettig, maar er zitten ook wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen aan, zoals: 

 • Wanneer u vaker naar de sauna gaat, krijgt u een betere weerstand. Wanneer u zweet, verlaten afvalstoffen namelijk uw lichaam. Infraroodsauna’s helpen daarnaast ook om antilichamen en witte bloedcellen te produceren. Ook worden mensen vaak ziek bij grote temperatuursverschillen buiten. Uw lichaam raakt daar juist aan gewend wanneer u vaak de sauna in gaat. 
 • Wanneer u een actieve sporter bent, kan de infraroodcabine ook bijdragen aan betere sportprestaties. Uw lichaam went namelijk aan hoge temperaturen, waardoor uw lichaam daar beter mee om kan gaan. Wanneer uw sport, raakt uw lichaam natuurlijk ook verhit en kan het daar ook tijdens het sporten beter mee omgaan. 
 • Een sauna biedt u ook ontspanning na het sporten. Uw spieren herstellen sneller in een infraroodcabine, waardoor de kans op spierpijn vermindert. Ga echter niet te lang na het sporten in de cabine, dat is namelijk niet goed voor uw lichaam. 

Kunt u naar de sauna als u zwanger bent? 

Ja, u kunt naar de sauna tijdens de zwangerschap. Het kan zelfs heel fijn zijn! Veel zwangere vrouwen houden extra vocht vast en dit kunt u kwijtraken in de sauna. Het is dan echter wel belangrijk dat u met een aantal zaken rekening houdt. 

 • Ga in het eerste trimester niet de sauna in. In deze periode is uw baby namelijk het meest gevoelig voor invloeden van buitenaf. 
 • Ga tijdens de zwangerschap alleen de sauna is als u dit voor uw zwangerschap ook al regelmatig deed; dus wanneer uw lichaam eraan gewend is. 
 • Luister naar uw lichaam! Het is belangrijk dat uw lichaamstemperatuur niet met meer dan 1,5 graad stijgt. Voel daarom goed aan wanneer het u te warm wordt en ga dan de sauna uit. 

Onderhoud en reiniging van de sauna

Het is erg belangrijk om de sauna goed te onderhouden, zodat u er lang van kan genieten en deze in uitstekende staat blijft. Een sauna is natuurlijk gemaakt van hout. Hout is een kwetsbaar materiaal en heeft een open structuur. Dit zorgt ervoor dat er vrijwel altijd aantasting optreedt. Er kan vuil in het hout gaan zitten. Dit is vaak in eerste instantie niet zichtbaar, maar het hout kan later toch donkere plekken vertonen. Behandelt u het hout niet, dan kan het naar verloop van tijd wat schraal en vies worden. U kunt het hout van uw sauna schoonmaken met water wat vermengd is met een beetje groene zeep. Gebruik vooral geen schuur- en/of bleekmiddelen, dit is niet goed voor het hout! U kunt daarnaast ook de saunabanken, de bodem en de ruggensteun jaarlijks schuren met schuurpapier. Gebruik hiervoor schuurpapier met een kleine korrel. Dit zorgt ervoor dat de sauna of infraroodcabine er weer als nieuw uitziet. Reinig de sauna na het schuren met een vochtige doek om al het schaafsel te kunnen verwijderen. Daarnaast kunt u uw sauna op de volgende manieren onderhouden: 

 • Controleer de sauna minimaal één keer per week op eventuele schade. Mocht u schade signaleren, dan kunt u het snel herstellen. 
 • Neem de randen van de banken af met een waterstofperoxide-oplossing
 • Draai schroeven en deurkrukken regelmatig aan en smeer ook regelmatig het deurbeslag
 • Vervang, bij een Finse sauna, de saunastenen ook om het jaar

Sauna schoon houden: tijdens en na uw sessie

Des te vaker u de sauna gebruikt, des te vaker deze natuurlijk schoongemaakt moet worden. Tijdens uw saunasessie kunt u het schoonmaakwerk echter al wat verlichten.Ga biijvoorbeeld altijdop een handdoek zitten of liggen en bekleed de banken om u heen ook met handdoeken. Zo kan uw transpiratievocht goed opgevangen worden en gaat dit niet in de banken zelf zitten. Neem de handdoeken na uw bezoek mee en gooi ze in de was. Laat ook de deur na uw bezoek op een kiertje staan, zodat de sauna goed af kan koelen. 

TOP