Alles wat u moet weten over spa’s en jacuzzi’s

Zit u eraan te denken om een spa te kopen, dan is het verstandig dat u zich daar goed in verdiept. Waar moet u bijvoorbeeld allemaal aan denken bij het aanschaffen van een jacuzzi? Wat kunt u er allemaal mee en waar kunt u de jacuzzi plaatsen? Hoe moet deze onderhouden worden en wat als er iets kapot gaat? Elite Wellness is de specialist op het gebied van jacuzzi’s en vertelt u er graag alles over. 

Waarop moet u letten bij de aanschaf van een spa?

Wanneer u graag een spa wilt kopen, zijn er heel wat zaken waar u op moet letten. Gaat u de jacuzzi bijvoorbeeld binnen of buiten plaatsen? Hoeveel ruimte heeft u beschikbaar? Met hoeveel personen bent u van plan om in de jacuzzi te gaan en en niet geheel onbelangrijk; wat is uw budget? Daarnaast zijn er ook veel verschillende merken waar u uit kan kiezen. Goedkoop is bij een jacuzzi eigenlijk altijd duurkoop! Kies voor een spa van Europese kwaliteit zodat u zeker weet dat ze lang meegaan en u er een leven lang van kunt genieten. Wilt u weten welke spa het beste bij u past? Doe dan onze test!

De gezondheidsvoordelen van een sessie in een jacuzzi

Het is algemeen bekend dat een heerlijke sessie in een spa erg goed voor u is. Allereerst werkt dit natuurlijk ontspannend en stressverlagend. Wanneer u minder stress heeft, zullen de kleine lichamelijke klachten die hierdoor zijn ontstaan ook afnemen. Dit kan dan ook weer resulteren in een betere nachtrust. Daarnaast zorgt het ook voor een betere bloedsomloop. Hierdoor worden zuurstof en voedingsstoffen makkelijker door het lichaam getransporteerd. 

De effecten van een spa op reuma

Een sessie in de jacuzzi kan ook erg goed zijn voor reumapatiënten. Warm water stimuleert de bloedsomloop wat zorgt voor minder pijnlijke spieren en gewrichten. Doordat uw spieren ontspannen, worden deze ook minder pijnlijk. Wanneer u echter een vorm van reuma hebt waarbij er ontstekingen aan de gewrichten ontstaan, is het juist verstandiger om te kiezen voor koude temperaturen. Warmte kan de klachten dan juist versterken.  

Hydromassage in de jacuzzi

Massage in een spa of jacuzzi door waterjets wordt ook wel hydromassage genoemd. Wanneer u voornamelijk last heeft van gespannen of stijve spieren, kunt u hier zeker baat bij hebben. Er zijn verschillende soorten effecten die hydromassage kunnen hebben: 

 • reflectorische effecten die ontstaan als er een prikkeling van de sensibele zenuwuiteinden in het weefsel veroorzaakt wordt. Deze prikkeling gaat via de zenuwbaan naar het centrale zenuwstelsel waar het weer teruggestuurd wordt naar het weefsel. Het weefsel als ook de spieren, klieren en bloedvaten reageren hierop. Dit zijn de reflectorische effecten van een massage. Voorbeelden van reflectorische effecten van een massage zijn bijvoorbeeld een verbetering van de doorlaatbaarheid van de vaatwanden, ontspanning van verkrampte spieren, productie van weefselhormonen en verbetering van de stofwisseling via de celwanden.
 • biochemische effecten ontstaan als door de massage chemische stoffen in de huid en in het onderhuidse bindweefsel worden opgewekt die een verwijdende werking op de bloedvaten hebben. Hierdoor neemt de stofwisseling in het weefsel toe en komen de hormonen acetylcholine en histamine vrij. Deze hormonen kunnen een rode huid tot gevolg hebben.
 • psychische effecten van een massage ontstaan voornamelijk door de ontspanning van het lichaam tijdens een massage. Het werkt stressverlagend en kalmerend waardoor ook de psychische effecten van een massage erg positief zijn.

De therapeutische werking van een spa

Naast dat het dus verschillende gezondheidsvoordelen heeft om heerlijk te genieten in een spa, kan het ook zeker een therapeutische werking hebben. Zo kunt u bijvoorbeeld profiteren van de voordelen van aromatherapie in de jacuzzi. Wanneer u last heeft van angst, spanning en slapeloosheid, kan aromatherapie daar zeker aan bijdragen. U kunt etherische oliën aan het water toevoegen die inwerken op het onderbewuste. Hierdoor zal u volledig kunnen ontspannen waardoor u ook minder last zal hebben van gewrichts- en spierpijn. Dit zijn de meest gebruikte oliën voor aromatherapie: 

 • Lavendel. Dit heeft een zeer kalmerende werking. Daarnaast kan het ook pijnstillend en ontstekingsremmend werken. Het geeft verlichting bij reumatische aandoeningen en bij spanning, stress, slapeloosheid en depressie.
 • Rozen. Deze etherische olie wordt in de aromatherapie onder andere gebruikt tegen huidontstekingen, astma, slapeloosheid, neerslachtigheid, vermoeide spieren, spataderen, mentale vermoeidheid en stress.
 • Eucalyptus. Dit kan voornamelijk helpen bij blaren, wonden, puistjes en andere huidaandoeningen. Ook kan het verlichting bieden bij reumatische pijnen, spierpijn en zenuwpijn.
 • Citroen. Helpt uitstekend bij griep en verkoudheid door de sterke antibacteriële werking. Het beschermt het lichaam tegen allerlei ziekten en infecties.

Sporten in een jacuzzi

Sporten in het water is erg goed voor uw spieren en gewrichten. Onder water bent u namelijk gewichtloos. Uw spieren en gewrichten hoeven geen klappen op te vangen en 

dat zorgt voor een pijnloze ervaring. Daarnaast boekt u vaak ook betere resultaten wanneer u 

sport in het water. Uw hartslag gaat namelijk met 20% omhoog, net als de zuurstofopname. Ook neemt de vetverbranding tot 30% toe! Wanneer u echt wil sporten in een jacuzzi, kunt u beter kiezen voor een zwemspa. Echter kunt u wel zeker sporten in de jacuzzi, zo zijn er heel wat mensen die bijvoorbeeld aan yoga doen in de spa!

Sporten voordat u de jacuzzi in gaat

Wanneer u buiten de jacuzzi gesport heeft, kan het ook erg fijn zijn om er daarna in te gaan zitten. Uw spieren kunnen dan namelijk beter ontspannen en zullen daarom ook sneller en beter herstellen. Hierdoor kan dit ook spierpijn tegengaan.

Sporten nadat u in de jacuzzi geweest bent

U kunt er ook baat bij hebben om voordat u gaat sporten de jacuzzi in te gaan. Uw bloedcirculatie komt dan beter op gang waardoor de spieren makkelijker opwarmen. 

De jacuzzi is besteld: wat nu? 

Wanneer u een spa gekozen en besteld heeft, kunt u de boel klaar gaan maken voor het plaatsen ervan. We nemen het liefst alles uit handen, maar u kunt zelf altijd wel wat voorbereidingen treffen. U kunt daarbij letten op de volgende zaken: 

 • Is er voldoende ruimte om de jacuzzi te plaatsen? Er moet voldoende doorgang zijn om de jacuzzi ook echt te kunnen plaatsen. Wanneer deze er niet is, moet er met een kraan gewerkt worden. 
 • Is er een goede ondergrond voor de jacuzzi? Deze weegt natuurlijk heel wat, en dan moet er ook nog veel water en mensen in. Het is daarom belangrijk dat de jacuzzi op een erg stevige ondergrond geplaatst wordt. De jacuzzi moet ook waterpas staan, er moet een goede afwatering zijn en verzakkingen moeten voorkomen worden. Een voorbeeld van een goede ondergrond is en dikke gewapende betonnen plaat of een waterpas betegelde vloer. 
 • Is er een geschikte stroomvoorziening aanwezig? Het is namelijk het beste om de locatie van de jacuzzi te voorzien van twee losse groepen achter één aardlekschakelaar van 220 volt. U kunt de jacuzzi ook aansluiten op één groep van 400 volt. 

Jacuzzi verplaatsen

Wilt u de jacuzzi verplaatsen, bijvoorbeeld omdat u deze op een andere plek in de tuin wil hebben? Of gaat u verhuizen en wilt u de jacuzzi meenemen? Een jacuzzi bestaat vaak uit één deel en is niet uit elkaar te halen. Daarom is het niet altijd even makkelijk om een jacuzzi te verplaatsen. Hierdoor kan de jacuzzi vaak niet door een deuropening en moet er dus gebruik worden gemaakt van speciaal gereedschap. Hiervoor kunt u het beste een professional inschakelen. Van tevoren moeten er een aantal dingen gebeuren. Zo moet het water uit de jacuzzi worden gepompt en natuurlijk moet de jacuzzi worden losgekoppeld van elektriciteit, om gevaarlijke situaties te voorkomen. Hierna kan de jacuzzi worden verplaatst door middel van een opblaaszak, een aanhangwagen of een hijskraan. Afhankelijk van de soort jacuzzi, de afmetingen en de plaats van bestemming kan de beste manier worden gekozen.

Verschillende accessoires voor uw spa

Er zijn verschillende accessoires die uw spasessie alleen maar prettiger maken. Zo kunt u kiezen voor verschillende soorten verlichting in de jacuzzi. Dat is niet alleen maar mooi, maar u kunt daarmee ook kleurentherapie doen in de jacuzzi. Verschillende kleuren hebben verschillende uitwerkingen op uw gemoedstoestand. Andere accessoires voor uw spa zijn bijvoorbeeld: 

 • Verschillende jets waarmee u diverse soorten massages kan creëren
 • Spa covers waarmee u de jacuzzi af kan dekken
 • Praktische accessoires zoals een trapje of instapbeugel waarmee u makkelijker in- en uit kan stappen of een handdoekbeugel waardoor u uw handdoek altijd binnen handbereik hebt
 • Comfortverhogende accessoires zoals een zit- of nekkussens voor in de spa

Problemen die zich in de jacuzzi voor kunnen doen

Hoewel onze jacuzzi’s van uitstekende kwaliteit zijn, kunnen zich natuurlijk altijd wat problemen voordoen. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat zich biofilm of vlokken in uw spa vormen. Het is dan erg belangrijk om de jacuzzi volledig leeg te laten lopen grondig te reinigen zodat u zeker weet dat alles verwijderd is. Daarna wilt u natuurlijk voorkomen dat het terugkomt. Dat kunt u op de volgende manier doen: 

 • Reinig de filters minimaal elke twee weken wanneer u de jacuzzi vaak gebruikt. 
 • Houd de pH waarde van het water in de gaten. Dit kunt u meten met speciale testers. Wanneer de pH waarde te hoog is kunt u dit verlagen en wanneer het te laag is, juist verhogen.
 • Controleer regelmatig of er nog voldoende chloortabletten in de dispenser zitten
 • Ververs het water van uw spa ongeveer ieder kwartaal

Schuim in de jacuzzi

Heeft u last van te veel schuim in de jacuzzi? De meest voorkomende oorzaak hiervan zijn zeepresten. Zorg er daarom altijd voor dat u volledig schoon in de jacuzzi gaat. Geen bodylotion of andere crèmes, want deze resten blijven achter in de jacuzzi en zorgen voor meer schuim. Wanneer u schuim in de jacuzzi hebt, zet dan alle motoren vol aan. Dit zorgt ervoor dat alle schuim vrijkomt en dan kunt u het allemaal wegscheppen. 

Kortsluiting door de jacuzzi? 

Het kan ook voorkomen dat er een kortsluiting ontstaat door de jacuzzi. Wanneer dat het geval is, is het belangrijk om te controleren welk deel van de spa de kortsluiting veroorzaakt. Meestal is dat natuurlijk een onderdeel dat kapot is, dit kunnen de volgende dingen zijn: 

 • De heater is kapot. Wanneer de stroom er niet meteen uitklapt wanneer u de jacuzzi aanzet, kan het de heater zijn. De heater gaat namelijk niet meteen aan wanneer de spa aan gaat. Verschijnt de temperatuur in de display en valt de stroom uit, dan is het waarschijnlijk de heater. 
 • De kortsluiting kan ook komen door de ozonator. Het is makkelijk om dit te testen; zet de ozonator aan en kijk of er kortsluiting ontstaat. 
 • De pomp veroorzaakt de kortsluiting. 

Jacuzzi lek of kapot? 

Zijn er andere problemen waardoor de jacuzzi lek of kapot is? Dan is het verstandig om een monteur in te schakelen. Deze kan goed onderzoeken wat er met de jacuzzi aan de hand is en kan dit direct verhelpen.

Jacuzzi onderhouden

Als u wilt voorkomen dat uw spa kapot gaat of problemen veroorzaakt, is het verstandig om deze goed te onderhouden. Houd de filters en leidingen goed schoon en ververs regelmatig het water. Wanneer uw spa niet goed onderhouden wordt, kunt u dat op de volgende manier merken: 

 • Het water stinkt. Dit komt door de ophoping van bacteriën in het water; dit kan ook voorkomen wanneer het water er helemaal helder uitziet en kunt u het beste het water testen met een strip. 
 • Er komt een muffe lucht uit de spa. Dit kan uit de leidingen komen of het kan zijn dat er te weinig ontsmettingsmiddel in het water zit. 
 • Komt er een chemische lucht uit het water, dan is dat waarschijnlijk omdat er juist te veel ontsmettingsmiddel in het water zit.
 • Is wat water troebel, dan zijn er waarschijnlijk problemen met de filter. Controleer deze en maak deze wanneer nodig schoon of vervang het filter. 
 • Is het water groen, dan kan er sprake zijn van algengroei. Controleer het pH- en chloorgehalte en dan kunt u het gemakkelijk oplossen. 

Jacuzzi zomerklaar maken

Heeft uw jacuzzi in de winter uitgestaan en wilt u er weer gebruik van gaan maken? Dan is het tijd om de jacuzzi zomerklaar te maken! Dit doet u vooral door de spa helemaal schoon te maken, van binnen en van buiten. Denk daarbij aan: 

 • De kuip schoonmaken met een zachte doek of spons. Een ruwe spons kan de lak van de kuip beschadigen! Het schoonmaken kan prima met water; wilt u toch schoonmaakmiddelen gebruiken, kies dan voor niet-bijtende middelen. 
 • Spoel alles na, ook de filters, pompen en leidingen
 • Maak ook de buitenkant van de spa schoon

Jacuzzi winterklaar maken

Gaat u in de winter niet in uw spa, dan is het verstandig om deze winterklaar te maken. Het lijkt misschien logisch om de jacuzzi ook uit te zetten omdat u deze niet gebruikt, maar we raden aan om deze toch aan te laten staan en het water erin te laten staan om bevriezing te voorkomen. Wilt u de spa toch uitzetten, zorg er dan dat al het water eruit is om bevriezing te voorkomen. Zorg ervoor dat ook al het water in de leidingen te verwijderen. Dat kunt u bijvoorbeeld doen door een waterzuiger te gebruiken. 

TOP