Biofilm of vlokken in uw spa? Dit kunt u ertegen doen!

Als u eenmaal een jacuzzi heeft gekocht, wilt u er natuurlijk optimaal van kunnen genieten. Om er optimaal van te kunnen genieten, moet er ook wat onderhoud gepleegd worden. Maar zelfs wanneer u denkt alles goed te doen op het gebied van onderhoud, kan er bijvoorbeeld biofilm ontstaan. Of vormen zich ineens vlokken in uw spa… Hoe kan dat nu? We vertellen u er alles over in dit artikel. 

Wat is biofilm en hoe herkent u het? 

Ziet u op sommige plekken in uw spa een glibberige laag op het wateroppervlak? Voornamelijk rondom de jets en het filterhuis? Dan kan dit biofilm zijn. Biofilm is een laag micro-organismen, omgeven door zelfgeproduceerd slijm, wat zich hecht aan het wateroppervlak. Als gevolg van de biofilm drijven er ook vlokken in de spa, vooral wanneer u de pomp aanzet. 

Wat kunt u doen tegen biofilm en vlokken in uw spa? 

Wanneer u biofilm en vlokken in uw spa ziet, kunt u deze zelf verwijderen. Let daarbij goed op de leidingen, vaak zit het het daar namelijk ook. Eigenlijk is het het beste om uw spa helemaal leeg te laten lopen en te reinigen. Zo weet u zeker dat de biofilm vertrokken is. 

Biofilm en vlokken in de spa voorkomen

Wilt u de volgende keer graag biofilm en vlokken in de spa voorkomen, dan is het verstandig om er alles aan te doen om de waterhuishouding in uw spa gezond te houden. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld de filters van uw spa regelmatig te reinigen. Wanneer u de spa bijvoorbeeld 2 à 3 keer in de week gebruikt, is het verstandig om de filters minimaal elke twee weken te reinigen. Wanneer u vuile filters gaat verwijderen, doe dit dan pas nadat de spa is uitgezet en de stroming in het water is weggetrokken, zo is er weinig kans dat het vuil alsnog in het water komt. Houd schone filters bij de hand om ze direct te kunnen plaatsen. Om de waterhuishouding van uw spa gezond te houden, kunt u ook nog letten op het volgende:

  • De pH graad van het water. Met speciale testers kunt u dit meten. Het pH gehalte moet tussen de 7,2 en 7,8 liggen. Wanneer de pH waarde te hoog is, kunt u dit verlagen met een pH reducer. Wanneer de pH waarde te laag is, kunt u de pH waarde met een booster verhogen. 
  • Controleer elke week of er nog chloortabletten in de dispenser zitten. Dit kunt u combineren met het verwisselen van de filters of ander onderhoud. Zorg ervoor dat er niet te veel chloortabletten in de dispenser zitten, anders komt er ook te veel chloor in het water. 
  • Ververs het water van uw spa ongeveer ieder kwartaal. Wanneer u dat gaat doen, voeg dan eerst een leidingreiniger aan het water toe en laat dit ongeveer een half uur rondpompen met de jets open om alle leidingen goed te kunnen reinigen. 

Goed onderhoud zorgt voor een leven lang plezier

Goed onderhoud is dus erg belangrijk voor een spa. Naast alle onderhoudswerkzaamheden is het ook belangrijk om bijvoorbeeld altijd schoon de spa in te gaan. Verwijder make-up, bodylotion of zonnebrandcrème voordat u de spa betreedt. Test altijd eerst het water voordat u er producten aan toevoegt om de waterkwaliteit eventueel te verbeteren. En last but not least; reinig altijd uw voeten voordat u de spa instapt. Zand kan namelijk zorgen voor krassen en slijtage!