Infrarood sauna met openstaande deur

De sauna en astma: voordelen van regelmatig de sauna bezoeken

Er wordt regelmatig gedacht dat mensen met astma geen bezoekje aan de sauna zouden kunnen brengen. Mensen met astma krijgen het immers snel benauwd, vanwege hun longproblemen. Toch is een bezoekje aan de sauna juist voor mensen met astma en bronchitis erg goed. In dit artikel leggen we uit wat de voordelen zijn van een saunabezoek wanneer u last heeft van astmatische of bronchitis-gerelateerde klachten.

Wat is astma?

Als u last heeft van astma, heeft u chronische ontstekingen aan de longen. Dit kan tot diverse klachten leiden, zoals kortademigheid, hoesten, een benauwd gevoel, een piepende ademhaling en overgevoeligheid voor rook, huisdieren en huisstofmijt. Wanneer u last heeft van astma kunt u ook astma-aanvallen krijgen. Deze aanvallen ontstaan naar aanleiding van een prikkel van buitenaf, zoals bijvoorbeeld uitlaatgassen of huisdieren. Hierdoor kunnen uw slijmvliezen in de keel, neus of longen opzetten en produceren ze meer slijm dan normaal. De spieren rond de luchtwegen verkrampen zich, en de luchtwegen raken vol met lucht die niet ververst wordt. Hierdoor wordt ademen bemoeilijkt voor u. Het is helaas nog niet precies duidelijk waardoor astma veroorzaakt wordt. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die u kunt doen om uw astma-klachten te verminderen. Het gebruik maken van een sauna bijvoorbeeld.

Waarom zou ik gebruik maken van een sauna als ik astma heb?

Een saunabezoek heeft vele voordelen voor u, wanneer u astmatisch bent, of last heeft bronchitis. Tijdens een saunabezoek hebben de hitte en de tropische temperaturen een positief effect op uw luchtwegen. Door de hitte ontspannen uw spieren zich in de sauna, ook de kleine spieren rondom de luchtwegen. Dit is een voordeel voor u als astmapatiënt, omdat uw ademhaling dieper en rustiger wordt. Hierdoor worden de klachten met het ademhalen direct verlicht. Bovendien is de kans op een astmatische aanval kleiner wanneer u rustig en diep kunt ademhalen. 

Tijdens een saunabezoek komt er cortisol vrij in het bloed. Dit is een stof die ervoor zorgt dat bepaalde lichamelijke reacties, zoals een astmatische aanval, verminderen. Bovendien zorgt een regelmatig bezoek aan de sauna ervoor dat de longcapaciteit en weerstand verbetert. Hierdoor verbetert uw natuurlijke weerstand tegen bijvoorbeeld griep of verkoudheid. Het zorgt ook voor verlichting van spier- en gewrichtspijnen, afvoer van afvalstoffen in het lichaam, een gezondere huid, verminderde stress en een verbeterde doorbloeding van het lichaam. Het is dus zeker aan te raden om gebruik te maken van een sauna wanneer u astma- of bronchitisklachten heeft. 

De voordelen van een sauna als u astma heeft

De gezondheidsvoordelen van het gebruik van een sauna bij astma zijn:

 • Ontspanning van al uw spieren
 • Een rustigere en diepere ademhaling
 • Verlichting van astmatische klachten
 • Verlichting van spier- en gewrichtspijnen
 • Grotere longcapaciteit
 • Vrijkomen van cortisol, waardoor de kans op een astmatische aanval verkleint
 • Bij regelmatig bezoek verbetert de natuurlijke weerstand tegen griep of verkoudheid

Dit zijn voordelen die bovenop de normale effecten van een saunabezoek komen, namelijk:

 • Afvoer van afvalstoffen in het lichaam
 • Gezondere huid
 • Stressvermindering
 • Verbeterde doorbloeding van het lichaam
 • Weldadige ervaring voor lichaam en geest

Kan ik beter gebruik maken van een infrarood sauna of een Finse sauna?

Wat voor u het beste is hangt af van uw persoonlijke voorkeuren. De één heeft het meeste baat bij de warme, droge lucht van een infraroodsauna, terwijl een ander zich het prettigst voelt in een stoomcabine van een Finse sauna. Overigens heeft een bezoek aan de sauna wel effect op uw hormoonspiegels, omdat er veranderingen in het lichaam optreden wanneer u van een sauna gebruik maakt. Het is daarom voor uw eerste saunabezoek wel aan te raden om vooraf contact op te nemen met uw (huis)arts, om te controleren of een saunabezoek geen invloed heeft op uw medicatie. Normaliter levert dit echter vrijwel geen problemen op. 

Bezoek één van onze showrooms, of maak een afspraak

Wilt u ook een weldadige spa-ervaring bij u thuis, waarmee u weer helemaal tot rust komt? Wij heten u graag welkom in één van onze showrooms in Etten-Leur of Nieuwegein. U kunt ook een terugbelafspraak inplannen. Een van onze medewerkers zal dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen. Graag tot ziens bij Elite Wellness!

Bij ons kun je terecht voor jouw hottub, sauna, spa, whirlpool of zwemspa.