De sauna in als u zwanger bent: dit is wat u moet weten

Als u een heerlijke sauna voor thuis gekocht hebt, wilt u daar natuurlijk zo veel mogelijk van genieten. Maar kunt u eigenlijk ook de sauna in tijdens een zwangerschap; is dat wel verstandig? Het kan zeker, maar dan moet u wel met een aantal zaken rekening houden. In dit artikel vertellen we u er meer over. 

Extra genieten van de sauna tijdens de zwangerschap

Het kan zelfs extra prettig zijn om de sauna in te gaan tijdens de zwangerschap. Door de hoge temperaturen verliest u namelijk vocht en veel vrouwen houden vocht vast tijdens de zwangerschap. Dat kan een echte opluchting zijn! Daarnaast ervaart u in de sauna natuurlijk temperatuurswisselingen waardoor de bloedsomloop gestimuleerd wordt. Natuurlijk is even helemaal ontspannen ook niet verkeerd wanneer u zwanger bent. 

Is het veilig om de sauna in te gaan als u zwanger bent? 

In de wetenschap zijn de meningen erover verdeeld, of het veilig is om tijdens de zwangerschap naar de sauna te gaan. Er zijn wetenschappers die zeggen dat saunabezoek altijd vermeden moet worden tijdens de zwangerschap en dat uw baby een grotere kans zou hebben op afwijkingen in het zenuwstelsel door de oplopende temperaturen. Echter wijzen recente onderzoeken weer uit dat naar de sauna gaan in bepaalde periodes van de zwangerschap geen probleem is. Ga echter in het eerste trimester niet naar de sauna. Tussen de derde en vijftiende week na de bevruchting is de baby namelijk het meest gevoelig voor invloeden van buitenaf. Op dit moment kan een hogere lichaamstemperatuur wel risico’s met zich meebrengen, zoals een miskraam of afwijkingen aan de hersenen of het hart. Tijdens de rest van de zwangerschap kan het in principe geen kwaad om de sauna in te gaan. Ga tijdens de zwangerschap wel alleen in de sauna als u dit al vaker doet en de hoge temperaturen dus gewend bent, anders kunt u beter wachten tot na de zwangerschap. 

Wat gebeurt er met uw lichaam in de sauna? 

Wanneer u graag de sauna in wil tijdens de zwangerschap, is het belangrijk om na te gaan wat er eigenlijk gebeurt met uw lichaam wanneer u de sauna in gaat. 

  • Allereerst stijgt natuurlijk uw lichaamstemperatuur. De gemiddelde lichaamstemperatuur van een vrouw is 37,4 graden. Wanneer uw lichaamstemperatuur niet meer dan 1,5 graad stijgt, is er geen gevaar voor de baby. Natuurlijk hoeft u echt geen thermometer mee de sauna in te nemen, want u merkt het vanzelf wanneer het u te warm wordt. Kunt u goed tegen hoge temperaturen, ga dan wel iets eerder de sauna uit dan normaal. 
  • Doordat uw lichaamstemperatuur stijgt, gaat ook uw hartslag omhoog. Hierdoor gaat natuurlijk ook de hartslag van uw baby omhoog, maar dat kan geen kwaad en is te vergelijken met wat lichte lichamelijke inspanning.
  • De bloedvaten verwijden en de bloeddruk daalt wanneer uw lichaam opwarmt. Natuurlijk moet uw lichaam ook zorgen voor de bloedvoorziening van de baby. Het is daarom mogelijk dat u sneller flauwvalt wanneer u het warm krijgt. Let hierop en ga direct uit de sauna wanneer u dit voelt.