De positieve effecten van een massage in de Jacuzzi

Als men aan een Jacuzzi of spa denkt, wordt al snel gedacht aan gewoon lekker bubbelen en even tot rust komen. Dat is natuurlijk ook zeker het geval, maar een bezoekje aan een Jacuzzi of spa kan ook diverse gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Een massage in de Jacuzzi zorgt voor een betere bloedsomloop en stressvermindering maar heeft ook nog diverse positieve effecten. We vertellen u er graag meer over in deze blog.

De effecten van massagetherapie in de spa of Jacuzzi

Massage in een spa of Jacuzzi door de waterjets wordt ook wel hydromassage genoemd. Hierbij werken de waterstralen masserend op het lichaam waarbij ook gekozen kan worden voor massage van bepaalde zones van het lichaam. Heeft u last van gespannen of stijve spieren, dan kan massagetherapie in de spa veel positieve effecten voor u hebben.

Primaire en secundaire effecten van massage

De effecten van massage zijn onder te verdelen in primaire en secundaire effecten. De primaire effecten zijn de directe aanraking van het water en de lucht uit de massagejets van de Jacuzzi of spa en dit werkt direct in op de zenuwuiteinden, het spier- en huidweefsel en de bloed- en lymfevaten. Door de wrijving en druk die op de huid wordt uitgeoefend ontstaan mechanische prikkels met primaire effecten zoals de prikkeling van de sensibele zenuwuiteinden, warmteontwikkeling, het loslaten van dode opperhuidcellen, verbetering van de afvoer van aderlijk bloed en lymfe, het losmaken van weefsel en talgophopingen en de afvoer van een teveel aan vocht in het weefsel. Daarnaast zijn er ook nog secundaire effecten van een massage, die weer onder te verdelen zijn in:

  • reflectorische effecten die ontstaan als er een prikkeling van de sensibele zenuwuiteinden in het weefsel veroorzaakt wordt. Deze prikkeling gaat via de zenuwbaan naar het centrale zenuwstelsel waar het weer teruggestuurd wordt naar het weefsel. Het weefsel als ook de spieren, klieren en bloedvaten reageren hierop. Dit zijn de reflectorische effecten van een massage. Voorbeelden van reflectorische effecten van een massage zijn bijvoorbeeld een verbetering van de doorlaatbaarheid van de vaatwanden, ontspanning van verkrampte spieren, productie van weefselhormonen en verbetering van de stofwisseling via de celwanden.
  • biochemische effecten ontstaan als door de massage chemische stoffen in de huid en in het onderhuidse bindweefsel worden opgewekt die een verwijdende werking op de bloedvaten hebben. Hierdoor neemt de stofwisseling in het weefsel toe en komen de hormonen acetylcholine en histamine vrij. Deze hormonen kunnen een rode huid tot gevolg hebben.
  • psychische effecten van een massage ontstaan voornamelijk door de ontspanning van het lichaam tijdens een massage. Het werkt stressverlagend en kalmerend waardoor ook de psychische effecten van een massage erg positief zijn.

Therapieën in de spa of Jacuzzi

Er zijn daarnaast nog meer therapieën voor in de spa of Jacuzzi die positieve effecten op het lichaam hebben. Denk bijvoorbeeld aan aromatherapie of hydrotherapie. Wilt u ook graag een Jacuzzi kopen? Dan bent u bij Elite Wellness aan het juiste adres!