Een sauna reinigen: hoe doet u dat?

In een Finse sauna of infraroodcabine kunt u heerlijk tot rust komen. Heeft u net een sauna aangeschaft, maak deze dan even schoon met een vochtige doek. Aan de buitenkant kunt u een sopje met licht schoonmaakmiddel gebruiken. Als u regelmatig gebruikmaakt van uw eigen sauna, dan moet deze af en toe ook even schoongemaakt worden. Zo blijft het prettig om gebruik te maken van uw sauna. Maar hoe moet u uw sauna eigenlijk reinigen? Welke producten kunt u wel en niet gebruiken? We geven u graag een aantal handige tips voor het reinigen van uw sauna.

Tijdens en na de saunasessie

Hoe meer u gebruikmaakt van uw sauna, des te meer u deze moet schoonmaken. U kunt echter tijdens uw saunasessie al wat maatregelen nemen om het werk te verlichten. Ga bijvoorbeeld altijd op een handdoek zitten of liggen en bekleed de saunabanken om u heen ook met handdoeken. Zo kan het transpiratievocht dat u verliest goed opgevangen worden en gaat dit niet in de saunabanken zelf zitten. Laat de handdoeken na uw bezoek aan uw sauna niet liggen, maar neem deze mee en gooi ze in de was. Laat bij het verlaten van de sauna de deur altijd even op een kier staan, zodat de sauna weer goed af kan koelen.

Het schoonmaken van het hout van de sauna

Een sauna is natuurlijk gemaakt van hout. Hout is een kwetsbaar materiaal en heeft een open structuur. Dit zorgt ervoor dat er vrijwel altijd aantasting optreedt. Er kan vuil in het hout gaan zitten. Dit is vaak in eerste instantie niet zichtbaar, maar het hout kan later toch donkere plekken vertonen. Behandelt u het hout niet, dan kan het naar verloop van tijd wat schraal en vies worden. U kunt het hout van uw sauna schoonmaken met water wat vermengd is met een beetje groene zeep. Gebruik vooral geen schuur- en/of bleekmiddelen, dit is niet goed voor het hout! U kunt daarnaast ook de saunabanken, de bodem en de ruggensteun jaarlijks schuren met schuurpapier. Gebruik hiervoor schuurpapier met een kleine korrel. Dit zorgt ervoor dat de sauna of infraroodcabine er weer als nieuw uitziet. Reinig de sauna na het schuren met een vochtige doek om al het schaafsel te kunnen verwijderen.

Preventief onderhoud van de infraroodcabine of sauna

Controleer de sauna minimaal één keer per week op eventuele schade. Mocht u schade signaleren, herstel dit dan direct. Denk bijvoorbeeld aan loszittende schroeven of kalk- en/of watervlekken. Naast de reguliere schoonmaakwerkzaamheden, zoals hierboven beschreven, kunt u de randen van de saunabanken afnemen met een waterstofperoxide-oplossing. De vloer van de sauna kunt u reinigen door deze te dweilen met een vochtige doek. U kunt daarnaast de buitenwanden van de sauna beschermen tegen vocht door deze te impregneren, mocht dit niet al gedaan zijn. Let hierbij wel op: de binnenwanden en het interieur mogen niet worden gelakt of geïmpregneerd. Draai de schroeven van de deurkrukken regelmatig aan en smeer ook het deurbeslag. U kunt ook de deursluiters regelmatig oliën en wanneer nodig opnieuw instellen. Heeft u een Finse sauna? Vervang dan ook de saunastenen om het jaar.