Wellis Spa

Thuissauna en Corona: kunt u nog gebruik blijven maken van uw thuissauna?

Met alle ontwikkelingen rondom Corona kunnen we ons voorstellen dat het niet duidelijk is wat nu wel en niet mag wat betreft de sauna. Kan het nog wel? Mag je thuis nog steeds met meerdere mensen van de sauna gebruik maken? Wat mag er als je zelf Corona hebt gehad? In deze blog lichten we de meest gestelde vragen toe.

Mag ik thuis nog van de sauna gebruik maken?

Ja, u mag thuis uiteraard nog steeds van uw sauna gebruik maken. Het RIVM bestempelt de sauna als ‘veilig’ omdat de hoge temperaturen de verspreiding van het virus tegen zouden gaan. Bij temperaturen van 70 graden Celcius zou het virus binnen drie minuten inactief zijn. Ook zijn tegels en houten banken geen ideale leefomgeving voor het virus. U kunt dus met een gerust hart van uw thuissauna gebruik maken.

Mag ik met mensen buiten mijn huishouden van de thuissauna gebruik maken?

U kunt met mensen uit uw eigen huishouden zonder problemen van uw thuissauna gebruik blijven maken. Heeft iemand in uw gezin verschijnselen van Corona zoals niezen, hoesten of temperatuurverhoging, dan wordt gebruik van de sauna afgeraden. 

Wilt u mensen buiten uw huishouden uitnodigen om van uw sauna gebruik te maken, doe dit dan altijd volgens de RIVM richtlijnen. Houd u aan het maximaal aantal bezoekers per huishouden en als u geen 1,5 meter afstand kunt houden, maak dan na elkaar gebruik van de thuissauna. Maak tussen de saunabeurten door de ruimte goed schoon en houd voldoende tijd tussen de individuele sessies. Vermijd stoomsauna’s waarbij u water op kolen opgiet, om extra stoom te creëren. Dit zou een extra risico kunnen vormen in de verspreiding van het Corona-virus. 

Zijn de hoge temperaturen in de sauna effectief tegen het virus?

Door de hoge temperaturen zou het virus geremd worden. Temperaturen van 70 graden Celsius zou het binnen drie minuten niet meer actief zijn. Sauna’s die tot 80 graden verhitten, zouden voor ‘thermische desinfectie’ zorgen en daardoor veilig genoeg om te gebruiken. De hoge temperaturen inactiveren het virus. Heeft u dus een thuissauna, dan kunt u hier zeker gebruik van maken. De hoge temperaturen zullen in ieder geval geen ideale leefomgeving voor het virus vormen.

Wordt een stoomsauna aanbevolen?

Nee. Een stoomsauna waarbij u water of geurolie op kolen giet om stoom te creëren wordt afgeraden om te gebruiken. Dit komt doordat de stoom de virusdeeltjes makkelijker in een kleine, afgesloten ruimte kan verspreiden. Heeft u of uw familie dus symptomen, maak dan zeker geen gebruik van de stoomsauna. Als iedereen in uw huishouden klachtenvrij is, kunt u uiteraard nog wel gewoon van de stoomsauna gebruik blijven maken.

Brengt zweten in de sauna een risico met zich mee?

Zweten an sich brengt geen risico met zich mee. Het virus bevindt zich namelijk in het bloed, en de zweetklieren hebben geen contact met de bloedbaan. De overdracht via zweet is dus heel beperkt. U heeft meer kans op het virus op te lopen wanneer er geniest of gehoest wordt in de thuissauna. Het virus kan dus niet direct via zweet verspreid worden.

Ik heb zelf Corona gehad, is het nog veilig om van de sauna gebruik te maken?

Het is aan te raden om tijdens de hele periode dat u verplicht in thuisquarantaine moet zitten, géén gebruik van de sauna te maken. Dit wordt geadviseerd om verdere besmetting te voorkomen. Pas wanneer u volledig klachtenvrij bent kunt u weer gebruik maken van de sauna. Belangrijk is wel dat u goed de signalen van uw lichaam in de gaten blijft houden. Als u voor uw gevoel klachtenvrij bent, maar tijdens het gebruik van uw thuissauna alsnog kortademig wordt, dan kunt u deze toch beter mijden tot de klachten volledig zijn afgenomen. Hierna kunt u weer als vanouds gebruik maken van uw thuissauna.

Bij ons kun je terecht voor jouw hottub, sauna, spa, whirlpool of zwemspa.