Infraroodcabine

Een traditionele sauna of een infraroodsauna?

Als men aan een sauna denkt, betreft dit vaak aan een traditionele sauna. Er zijn echter nog veel meer soorten sauna’s. Zo is er tegenwoordig de infraroodsauna. Het kan lastig zijn om een keuze te maken tussen de twee, zeker als u niet weet wat precies de verschillen zijn. Wat is de werking van een traditionele sauna en hoe verschilt deze van een infraroodsauna? En is een traditionele sauna of een infraroodsauna goed voor je gezondheid? Wij helpen u graag een keuze te maken.

De werking en effecten van een traditionele sauna

“Sauna” is het Finse woord voor droog heteluchtbad. En dat is het in principe ook. In een sauna kan de temperatuur namelijk oplopen tot wel 120 graden. Hierdoor gaat u snel zweten en dit heeft een goede invloed op uw gezondheid. Op deze manier komen afvalstoffen uit uw lichaam vrij en worden ze via het zweet afgevoerd. Een bezoek aan de traditionele sauna wordt vaak niet alleen lichamelijk als reinigend ervaren, maar ook mentaal. U komt namelijk helemaal tot rust terwijl uw lichaam druk bezig is met het afvoeren van afvalstoffen en het koel houden van uw ervan.

In een traditionele sauna moet u zelf zorgen voor de hittebron, zo kunt u ook zelf de temperatuur bepalen. Doordat de lucht in de sauna erg droog is, zal u minder snel verbranden dan als het buiten de sauna zo warm zou zijn. Om de luchtvochtigheid in de sauna te verhogen, kunt u water op de warmtebron gieten. Hoe en wanneer u dat doet, hangt er helemaal vanaf hoe warm en vochtig u het in de sauna wil hebben. Het is belangrijk om niet veel langer dan 15 minuten in de sauna te blijven, dit is namelijk niet goed voor uw lichaam.

Traditionele sauna

De werking en effecten van een infraroodsauna

Een infraroodsauna wordt verwarmd door middel van infraroodstralen. Deze warmen de cabine geleidelijk aan op. Er komt geen warme lucht aan te pas en de temperatuur is makkelijk zelf in te stellen. Niet alleen uw huid, maar ook uw spieren warmen op tijdens een bezoek aan de infraroodcabine. Een bezoek aan de infraroodcabine is goed voor de gezondheid en totaal niet schadelijk. Het heeft dezelfde reinigende en zuiverende werking als een traditionele sauna, zowel fysiek als mentaal.

Het verschil tussen een traditionele sauna en een infraroodcabine

Hierboven werd al een overeenkomst benoemd, namelijk op het gebied van de effecten op de gezondheid van de saunabezoeker. Het is zeker waar dat u vocht verliest tijdens een saunabezoek en dat dit reinigende werkingen zal hebben. Echter zijn veel beweringen op het gebied van sauna’s en gezondheid die niet wetenschappelijk bewezen zijn. Dat neemt niet weg dat een bezoek aan een sauna natuurlijk heerlijk ontspannend en goed voor u is, en het heerlijk is om er een thuis te hebben waar u altijd in kunt. Maar wat zijn nu de belangrijkste verschillen tussen een traditionele sauna en een infraroodcabine?

  • Een infraroodcabine is sneller klaar voor gebruik dan een traditionele sauna waarbij het soms wel drie kwartier tot een uur kan duren voordat deze op temperatuur is;
  • U kunt langer in een infraroodcabine blijven zitten dan in een traditionele sauna;
  • Een infraroodcabine verbruikt minder stroom dan een traditionele sauna;
  • Er is bij een infraroodcabine geen sprake van een enkele warmtebron zoals bij een traditionele sauna.