Waarom een sauna wonderen doet voor de huid

Veel mensen vinden het heerlijk om een dagje naar de sauna te gaan. Naast de ontspannende werking van een sauna is het ook erg goed voor de huid. In deze blog vertellen we je meer over de gezondheidsvoordelen van de sauna en waarom een sauna zo goed is voor je huid.

De sauna als wondermiddel: waarom is de sauna zo goed voor je?

Vraag jij jezelf af of een sauna goed is voor je huid, dan kunnen we je geruststellen want het antwoord is ‘Ja!’. In een sauna kunnen de temperaturen oplopen van 70 tot wel 90 graden Celcius. Dit zorgt ervoor dat je lichaam hard gaat werken om jouw lichaamstemperatuur weer omlaag te krijgen. Door de hoge temperatuur zetten jouw poriën zich open en begin je te transpireren. Ook je bloedvaten verwijden, waardoor je huid goed schoon kan worden. Hierdoor transpireer je niet alleen, maar raak je ok overtollig talg en ander vuil kwijt. Dit is bijvoorbeeld erg goed wanneer je last hebt van acne. Doordat je bloedsomloop verbetert en je poriën open gaan staan, kan vuil en talg beter afgevoerd worden door de huid. Het resultaat: een schone huid en een ontspannen gevoel.

Warmte van een sauna: verschil in gevoelstemperatuur

Hoe hoog de temperatuur in de sauna wordt en hoe je deze beleeft, verschilt er sauna. Zo voelt de warmte van een infraroodsauna anders aan dan die van een traditionele sauna. Doordat een infraroodsauna een dieptewerking op de spieren heeft maar een minder hoge luchtvochtigheid, kun je langer van de infraroodsauna gebruikmaken. Een sauna met een hoge luchtvochtigheid zal daarentegen al snel als veel warmer worden ervaren. Het maakt dus wel degelijk uit welke soort sauna je gebruikt.

5 redenen waarom een sauna goed is voor de huid

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam. Een sauna heeft een reinigende werking voor je huid en zorgt ervoor dat je poriën goed open komen te staan. Neem je direct na de sauna een koude douche of een koud bad, dan is dit extra goed voor de huid. Door regelmatig een sauna te nemen wordt er ook meer serotonine aangemaakt in je lichaam, waardoor je jezelf gelukkig voelt.  Redenen waarom een sauna goed is voor de huid zijn:

  • Het werkt ontspannend voor lichaam en geest 
  • Je immuunsysteem verbetert
  • Je weerstand verbetert
  • Je bloedsomloop wordt gestimuleerd en gestabiliseerd
  • Je huid wordt goed schoon van binnenuit

Wanneer kun je beter geen sauna nemen?

In principe kan iedereen gebruik maken van een sauna. In sommige gevallen wordt saunagebruik afgeraden. Vrouwen die zwanger zijn kunnen beter geen gebruik maken van een sauna, dit kan namelijk gevaarlijk zijn voor de baby. Na de eerste 3 maanden van je zwangerschap kun je in principe weer gebruikmaken van de sauna, mits je een regelmatig verlopen zwangerschap hebt. Is dit niet het geval, dan wordt saunagebruik afgeraden. Heb je last van eczeem, rosacea of melasma dan wordt het ook afgeraden om de (infrarood) sauna te gebruiken. De de warmte in de sauna kan zorgen dat de jeuk bij eczeem verergert. Heb je last van rosacea, dan heeft de huid al een rood uiterlijk en hitte kan dan voor over-stimulatie van de huid zorgen. Melasma is overpigmentatie van de huid en de hitte van de sauna kan de verkleuring van de huidvlekken zichtbaarder maken. Over het algemeen is saunagebruik dus voor iedereen te doen, controleer alleen wel of de sauna voor jouw huid geschikt is.